Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Parteneriatele europene din cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027: o provocare și o necesitate pentru România

25 Noiembrie 2020



În viitorul Program Cadru de Cercetare și Inovare Orizont Europa (2021-2027) va fi lansată o serie de Parteneriate Europene, pentru cercetare și inovare, în sprijinul obiectivelor politicilor sectoriale ale UE și care vor reprezenta circa 25% din bugetul programului. Acestea vor fi instrumentele cheie de cercetare și inovare pentru atingerea obiectivelor strategice ale UE, de a accelera tranzițiile către o Europă „verde” și digitală și vor contribui la redresarea Uniunii. Parteneriatele europene sunt inițiative în care Uniunea Europeană participă la programe de cercetare și inovare realizate de Statele Membre și au ca obiectiv să răspundă provocărilor globale și să contribuie la evoluția industrială.

Programul Cadru Orizont Europa 2021-2027 stabilește condițiile și principiile care guvernează Parteneriatele Europene. Acestea sunt de trei tipuri:

Parteneriate Europene Co-finanțate
Sunt parteneriate care implică țările membre UE, care sunt grupate în consorții de agenții de finanțare și alte autorități publice, cu rolul de a susține financiar cercetarea națională proprie. Comisia Europeană rambursează o parte din aceste costuri, în medie 30%.

Parteneriate Co-programate
Sunt parteneriate între Comisia Europeană și Parteneri publici sau privați și au la bază un memorandum de înțelegere sau un contract.

Parteneriate Europene Instituționalizate
La acestea participă țările membre UE, (Article 187) și (Article 185) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Acest tip de parteneriat, cu management centralizat, va fi implementat pentru acele obiective care nu pot fi atinse prin Orizont Europa.
În acest context, Ministerul Educației și Cercetării a organizat în luna septembrie, la sediul Guvernului României - Palatul Victoria, dezbaterea privind participarea României la Parteneriatele europene din viitorul program cadru de cercetare și inovare Orizont Europa (2021-2027): „Investițiile în cercetare: o prioritate și o necesitate pentru România, pentru Parteneriatele europene din viitorul program cadru de cercetare și inovare Orizont Europa”

Dezbaterea a fost centrată pe 3 subiecte: rolul cercetării și inovării ca motor al dezvoltării industriale; sinergiile între diverse categorii de fonduri naționale și europene; măsurile guvernamentale de sprijin în atragerea investiției private în sistemul național de Cercetare – Dezvoltare – Inovare, urmând ca Ministerul Educației și Cercetării să propună un mecanism integrat de colaborare interministerială pentru a asigura o viziune coerentă privind selecția parteneriatelor la care România va participa, precum și tipul de fonduri angajate, în beneficiul dezvoltării cercetării și inovării naționale.



În acest context, România urmează să exprime un punct de vedere legat de participarea la parteneriatele europene propuse de Comisia Europeană. Ministerul Educației și Cercetării a invitat la dezbatere ministerele ale căror politici sectoriale converg cu agendele strategice de cercetare ale acestor parteneriate europene, contribuind la elaborarea poziției României.

Parteneriate europene reprezintă instrumentele cheie în cercetarea și inovarea europeană. Sunt instrumente flexibile, prin care Comisia Europeană, Statele Membre și alți investitori (inclusiv din țări din afara Europei) derulează în comun programe de cercetare și inovare pe o tematică predefinită. Practic, parteneriatele europene sunt mecanisme prin care Comisia Europeană cofinanțează programe naționale de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, cu fonduri din Programul Cadru de Cercetare și Inovare Orizont Europa (2021-2027).

Parteneriatele propuse de Comisia Europeană cu sprijinul Statelor Membre pentru perioada 2021-2027 sunt grupate pe 5 domenii:
• Sănătate;
• Digital, industrie și spațiu;
• Climă, energie și mobilitate;
• Alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu;
• Parteneriate transversale.


La dezbatere au participat: Monica Cristina ANISIE, Ministrul Educației și Cercetării, Ministerul Educației și Cercetării, Dragoș CIUPARU, Secretar de Stat pentru Cercetare, Ligia DECA, Consilier Prezidențial - Departamentul Educație și Cercetare, Sorin COSTREIE, Consilier de Stat - Cancelaria Prim-ministrului României, precum și Liviu ROGOJINARU, Secretar de Stat pentru IMM-uri, Adrian Marius MARICIUC, Secretar de Stat Ministerul Fondurilor Europene, Andrei BACIU Secretar de stat Ministerul Sănătății, Dragoș PREDA, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor, Iulia Matei, Secretar de Stat Ministerul Afacerilor Externe, Mihai FIRICĂ Secretar de Stat Ministerul Culturii, Daniela Nicolescu, Secretar de Stat Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, alături de reprezentanți ai altor autorități aflate în subordinea Guvernului României.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite